Басты бетСАҢЫРАУҚҰЛАҚТАР

САҢЫРАУҚҰЛАҚТАР

"Бурабай" табиғи-сауықтыру орман шаруашылығы кешенінің аумағы әртүрлі жеуге жарамды саңырауқұлақтардың үлкен қорына ие. Жер шарында саңырауқұлақтардың сексен мың түрі бар екен. Бурабайда ағаш өсірушілердің айтуынша, жеуге болатын саңырауқұлақтардың жүзге жуық түрі бар. Саңырауқұлақтарды білу керек, өйткені олардың арасында Улы заттар бар, оларды жеу ауыр улануды тудыруы мүмкін. Саңырауқұлақтарды жинауға кіріспес бұрын оларды ажыратуды үйрену керек. Кейбір озық елдерде (Жапония, Қытай) саңырауқұлақтар жасанды түрде өсіріледі және бүкіл питомниктері бар. Ал біздің саңырауқұлақ жинаушылар саңырауқұлақтардың 20-дан аспайтын түрін және олардың жалпы қорының 5-7% - дан аспайтыны белгілі болды.
Көкшетау облысының саңырауқұлақтары туралы Валерий Михайловтың "Бурабай" (Алматы, 1979 ж.), а. п. Егоровтың "Көкшетау облысының табиғаты мен адамы" (Ақмола, 1994 ж.) кітаптарында жақсы жазылған. Бұл кітаптар өте кішкентай даналарда шыққандықтан және библиографиялық сирек кездесетіндіктен, мен осы кітаптың оқырмандары үшін Бурабай саңырауқұлақтарының қысқаша сипаттамасын беруді шештім.
Ақ саңырауқұлақ. Болетус қайың мен Қарағайлы ормандарда кездеседі. Олар жалғыз немесе топ болып өседі. Аяғы ақшыл, еті тығыз, жағымды иісі бар ақ. Маринадтауға, маринадтауға және кептіруге жарамды.
Сары май. Жеуге болатын саңырауқұлақтар. Олар Қарағайлы ормандарда, шеттерінде, жолдардың жанында үлкен топтарда кездеседі. Тері тайғақ, аяғы ұзын, цилиндр тәрізді. Целлюлоза нәзік, сарғыш немесе ақшыл, кесілген түссіз.
Болетус қайың немесе аралас ылғалды ормандарда, шеттерінде және орман алқаптарында жалғыз немесе топ болып өседі. Болетус қара саңырауқұлақтарға жатады: ол кептірілген кезде қара түске айналады. Сапасы жағынан тек порчини саңырауқұлақтарынан кейін, болетус кептіру және қуыру, маринадтау және маринадтау үшін бірдей жақсы.
Русула. Мүк-құмды топырақта түрлі-түсті русула жиі кездеседі. Бұл саңырауқұлақ, әдемі және дәмді, негізінен маринадтауға жарамды. Русула ашық өскенді жөн көреді және талғампаз, жылтыр шляпаларымен - таңқурай, сирень, жасылмен жарқырайды. Олардың аяқтары мен табақшалары ашық АҚ және нәзік. Көктемнен күзге дейін Қарағайлы орманды түрлі-түсті русула безендіреді.
Сүт безі. Ормандағы кеудені бір көзқараспен ажырату мүмкін емес. Бұл саңырауқұлақ көбінесе ақылды түрде жасырылады. Саңырауқұлақты анықтау үшін қоқысты мұқият қазып алу керек, бірақ алдымен саңырауқұлақ қазылған бөртпені байқау керек. Диаметрі 20 см-ге дейін кеудеге арналған қалпақ, Аяғы ұзындығы 6 см-ге дейін және қалыңдығы 5 см-ге дейін, тегіс, қуыс, ақ, кейде сарғыш дақтары бар. Целлюлоза серпімді, сынғыш. Саңырауқұлақ жеуге жарамды. Ұзақ уақыт бойы бұл саңырауқұлақ маринадтау үшін ең жақсы болып саналады.
Волнушки. Қарағай ағашында көптеген толқындар бар. Бұл тайғақ саңырауқұлақтар жарқын және әдемі: қызғылт толқындар олардың қызғылт шляпаларына шеңбер түрінде таралады. Толқындар ашық ашық жерлерде өседі. Шляпаның диаметрі 15-20 см-ге дейін, аяғы қысқа, қалың. Целлюлоза борпылдақ, сынғыш, ақ немесе қызғылт түсті, ақ шырыны бар. Саңырауқұлақ тек қолданылады тұздану.
Мүктер. Әсіресе қарағайлы орманда көптеген мүктер бар-ескі, әрдайым дерлік құрт. Мүк жасыл жиегімен порчини саңырауқұлағына ұқсайды, оның шляпасы әдетте сары-жасыл түсті. Бұл саңырауқұлақ қуырылған, маринадталған және маринадталған. Бұл тек саңырауқұлақ құрттары деп аталатын мүктерге беріледі. Бұзылмаған саңырауқұлақты табу үшін көп шыдамдылық қажет.
Болетус. Болетус, таңқурай, барқыт қалпақшалар, қарлы-ақ қалың тамырларға таңданбауға болмайды. Қақпақтың диаметрі 10-нан 30 см-ге дейін, Түсі Қызғылт сары. Целлюлоза күшті, ақ, аяқтың түбінде көбінесе көк-жасыл болады, кесілген жерде ол алдымен қызғылт түске айналады, содан кейін қараңғылыққа дейін көк түске айналады. Саңырауқұлақ өңдеудің барлық түрлеріне жарамды.
Бал саңырауқұлақтары. Барлық жерде дерлік таралған. Олар діңгектерде, тамырларда, қылқан жапырақты және жапырақты ағаштардың діңдерінің жанында үлкен топтарда өседі. Қақпақ тегіс дөңес, көбінесе ортасында туберкулез, жұқа қабыршақтары бар, құрғақ. Аяғы тегіс, еті жұқа етті. Саңырауқұлақ жеуге жарамды. Ол қайнатылады, қуырылады, тұздалады, маринадталады және кептіріледі. Егер бал саңырауқұлақтары нашар тексерілсе немесе тұздалған болса, улану жағдайлары болуы мүмкін. Бал саңырауқұлағы жалған көбікке ұқсайды, ол улы және жасыл-сары қалпақшамен, ортасында қызғылт және ащы целлюлозамен ерекшеленеді.
Шантереллалар қылқан жапырақты және жапырақты ормандарда топтасып кездеседі. Қақпақ дөңес, содан кейін депрессияға ұшырайды. Целлюлоза тығыз, сары-ақ. Жаңа піскен (қуырылған) тұздалған және маринадталған.
Шампиньондар гумусқа бай немесе ылғалданған жер бар жерлерде көп және жиі кездеседі. Жасанды түрде жақсы өсіріледі. Целлюлоза ақ түсті, сынған кезде қызғылт түсті, күшті жағымды саңырауқұлақ иісі бар. Саңырауқұлақ жеуге жарамды. Тағамдық жағынан шампиньондар ет өнімдеріне теңестіріледі.
Рыжики жиі кездеседі және қарағайларда көп кездеседі. Шляпаның диаметрі 15 см-ге дейін, аяқтары ұзындығы 9 см-ге дейін, қалыңдығы 2 см-ге дейін, тегіс, шляпамен бірдей түсті. Саңырауқұлақ жеуге жарамды. Олардың еті тығыз, дәмі керемет, тұздалған немесе қуырылған.
Шошқалар қылқан жапырақты және жапырақты ормандарда, әдетте топтарда, негізінен қайың ормандарында және шеттерінде өседі. Қақпақ алдымен тегіс, содан кейін шұңқыр тәрізді, барқыт, қоңыр-қоңырға дейін басылады. Аяғы әдетте қысқа, қалың, қатты, тегіс, бір түсті. Целлюлоза сынған кезде қоңырға айналады. Саңырауқұлақ жеуге жарамды. Ол тұзды тағам ретінде қолданылады. Кейде оны қуырады, қайнатады және маринадтайды.
Аққұбалар толқындарға ұқсас, түсі мен мөлшері бойынша ерекшеленеді. Олар жас қайың ормандарының шетінде өседі. Қақпақ диаметрі 6 см - ге дейін, алдымен дөңес, кейінірек шұңқыр тәрізді, ақ, сарғыш-қызыл реңктері бар. Аяғы қысқа, тегіс, сынғыш. Ақ шырын ащы, кейде ащы болады. Белянка нәзік еті мен жағымды дәмі үшін бағаланады. Ол тек тұздануға барады.
Бурабайдағы Аманита қылқан жапырақты, аралас және қайың ормандарында кең таралған. Аманитаны басқа саңырауқұлақ түрлерінен ашық қызыл қалпақшамен және оның бетіне шашыраңқы кішкентай ақшыл қабыршақтармен ажырату оңай. Оның жазбалары ақ түсті. Аяғы ақ. Саңырауқұлақ улы, оныңд тұншығуды, құрысуды, естен тануды тудырады және кейде өлімге әкеледі. Шыбындарды жою үшін Аманита қолданылады. Кейбір жануарлар үшін Аманита емдік болып табылады. Адам шыбын-шіркейден қорқуы керек, әсіресе балаларды қорғауы керек.